NPTEL Problem Solving Through Programming In C Assignment 3 Answers 2022

NPTEL Problem solving through Programming In C Assignment 3 Answers 2022:- In this post, We have provided answers of NPTEL Problem Solving Through Programming In C Assignment 3 week 3. We provided answers here only for reference. Plz, do your assignment at your own knowledge.

NPTEL Problem solving through Programming In C Assignment 3 Answers 2022

Q1. Find the output of the following C program

#include<stdio.h>
int main()
{
int a, z, x=10, y=12;
z=x*y++;
a=x*y;
printf(“%d, %d”, z, a);
return 0;
}

a) 120, 120
b) 120, 130
c) 130, 120
d) 130, 130

Answer:- b

2. What will be the output of the following program?

#include<stdio.h>
int main()
{
int p=2;
int m=10;
int k;
k=!((p<2)&&(m>2));
printf(“n%d”, k);
return 0;
}

a) 1
b) 0
c) -1
d) 2

Answer:- a

Answers will be Uploaded Shortly and it will be Notified on Telegram, So JOIN NOW

NPTEL Problem Solving Through Programming In C Assignment 3 Answers 2022

3. Find the output of the following C code.

a) x1=4, x2=3
b) x1=-5, x2=-4
c) x1=2.5, x2=4.2
d) Roots are imaginary

Answer:- d

4. Find the output of the following code.

a) 6
b) 4
c) 10
d) 14

Answer:- c

5. Which of the following statements are correct?
I. The ‘else’ block is executed when condition inside if statement is false.
II. One ‘if statement can have multiple ‘else’ statement.

a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) None of the above is correct

Answer:- a

6. Cmodulo division operator %’ can be applied on

a) only float variables
b) only int variables
c) int and float combination
d) any data types in C

Answer:- b

πŸ‘‡For Week 04 Assignment AnswersπŸ‘‡

NPTEL Problem Solving Through Programming In C Assignment 3 Answers 2022

7. The output of the following program will be

a) C programming
b) Java
     Python
c) C programming
     Java
d) Compilation error

Answer:- b

8. What will be the output?

a) 2
b) 8
c) 10
d) 12

Answer:- For Answer Click Here

9. What will be the output?

a) Right
b) Wrong
c) 0
d) No output

Answer:- a

10. What will be the output of the program?

a) The answer will be 15
b) The answer will be 0
c) The answer will be 1
d) Compilation error

Answer:- b

NPTEL Problem solving through Programming In C Assignment 3 Programming Solutions 2022

Q1. Write a C Program to calculates the area (floating point number with two decimal places) of a Circle given it’s radius (integer value). The value of Pi is 3.14.

Code:-

Answers will be Uploaded Shortly and it will be Notified on Telegram, So JOIN NOW

Q2. Write a C program to check if a given Number is zero or Positive or Negative Using if…else statement.

Code:-

Answers will be Uploaded Shortly and it will be Notified on Telegram, So JOIN NOW

Q3. Write a C program to check whether a given number (integer) is Even or Odd.

Code:-

Q4. Write a C Program to find the Largest Number (integer) among Three Numbers (integers) using IF and Logical && operator.

Code:-

Answers will be Uploaded Shortly and it will be Notified on Telegram, So JOIN NOW

For More NPTEL Answers:- CLICK HERE

Join Our Telegram:- CLICK HERE

About Problem Solving Through Programming In C

This course is aimed at enabling the students to

  1. Formulate simple algorithms for arithmetic and logical problems
  2. Translate the algorithms to programs (in C language)
  3. Test and execute the programs and  correct syntax and logical errors
  4. Implement conditional branching, iteration and recursion
  5. Decompose a problem into functions and synthesize a complete program using divide and conquer approach
  6. Use arrays, pointers and structures to formulate algorithms and programs
  7. Apply programming to solve matrix addition and multiplication problems and searching and sorting problems 
  8. Apply programming to solve simple numerical method problems, namely rot finding of function, differentiation of function and simple integration

COURSE LAYOUT

  • Week 1 : Introduction to Problem Solving through programs, Flowcharts/Pseudo codes, the compilation process, Syntax and Semantic errors, Variables and Data Types 
  • Week 2 : Arithmetic expressions, Relational Operations, Logical expressions; Introduction to Conditional Branching
  • Week 3 : Conditional Branching and Iterative Loops
  • Week 4 : Arranging things : Arrays
  • Week 5 : 2-D arrays, Character Arrays and Strings 
  • Week 6 : Basic Algorithms including Numerical Algorithms
  • Week 7 : Functions and Parameter Passing by Value
  • Week 8 : Passing Arrays to Functions, Call by Reference
  • Week 9 : Recursion
  • Week 10 : Structures and Pointers
  • Week 11 : Self-Referential Structures and Introduction to Lists
  • Week 12 : Advanced Topics

CRITERIA TO GET A CERTIFICATE

This course will have an unproctored programming exam also apart from the Proctored exam, please check announcement section for date and time. The programming exam will have a weightage of 25% towards the Final score.

Final score = Assignment score + Unproctored programming exam score + Proctored Exam score

  • Assignment score = 25% of average of best 8 assignments out of the total 12 assignments given in the course. 
  • ( All assignments in a particular week will be counted towards final scoring – quizzes and programming assignments). 
  • Unproctored programming exam score = 25% of the average scores obtained as part of Unproctored programming exam – out of 100
  • Proctored Exam score =50% of the proctored certification exam score out of 100

YOU WILL BE ELIGIBLE FOR A CERTIFICATE ONLY IF ASSIGNMENT SCORE >=10/25 AND UNPROCTORED PROGRAMMING EXAM SCORE >=10/25 AND PROCTORED EXAM SCORE >= 20/50. 

If any one of the 3 criteria is not met, you will not be eligible for the certificate even if the Final score >= 40/100.

NPTEL Problem solving through Programming In C Assignment 3 Answers 2022:- We do not claim 100% surety of answers, these answers are based on our sole knowledge, and by posting these answers we are just trying to help students, so we urge do your assignment on your own.

NPTEL Problem Solving Through Programming In C Assignment 3 Answers 2021

Q1.Which of the following statement is correct?

a) Operator precedence determines which operator is performed first in an expression with more than one operator with different precedence. Associativity is used when two operators of same precedence appear in an expression 

b) Operator associativity determines which operator is performed first in an expression with more than one operator with different associativity. Precedence is used when two operators of same precedence appear in an expression 

c) Operator precedence and associativity are same. 

d) None of the above

Ans: (A)

Q2. Find the output of the following C code:

#include <stdio.h>

int main() 
{
    int a=50, b=20, c=6, d=3, result;
    result=a+a*-b/c%d+c*d;
    printf("%d",result);
    return 0;
}

a) 67

b) -36

c) 66 

d) -37

Ans: a) 67

Q3. What is the output of the following C code?

#include <stdio.h>
int main() 
{
    int h=8;
    int b=4*6+3*4<h*5?4:3;
    printf("%d\n",b);
    return 0;
}

a) 0 

b) 3 

c) 4 

d) Compilation error

Ans:- c) 4

Q4. Find the output of the following C code:

#include <stdio.h>
int main() 
{
int x=1;
  if((3>5)||(2!=3))
    printf("IITKGP\n");
  else if(x&=0)
    printf("IITD\n");
  else 
    printf("IITM\n");
return 0;
}

a) IITKGP 

b) IITD and IITM 

c) IITKGP and IITM 

d) IITM

Ans: a) IITKGP 

Q5. What will be the output?

#include <stdio.h>
int main() 
{
if((-10 && 10)||(20 && -20))

    printf("Condition is true.");
else
    printf("Condition is false.");
return 0;
}

a) Condition is true 

b) Condition is false 

c) Error 

d) No output possible

Ans :- a) Condition is true 

Note:- For Question No 1 Answer Join our Telegram Channel

Q6. What is output of the following program?

#include <stdio.h>
int main() 
{
int i;
  if(i=0,1,2,3)
    printf("NPTEL");
  else
    printf("Programming on c ");
printf("%d\n",i);
return 0;
}

a) Programming on C 0 

b) NPTEL 0 

c) NPTEL 3 

d) Compilation error

Ans:- b) NPTEL 0

Q7. What is output of the program given below?

#include <stdio.h>
int main() 
{
int x=0;
   if (x++)
printf("true\n");
  else if(x == 1)
printf("false\n");
return 0;
}

a) true

b) false 

c) Compiler dependent 

d) Compiler error

Ans:- b) false

Q8. Which of the following method are accepted for assignment? 

a) 8=x=y=z 

b) x=8=y=z 

c) x=y=z=8 

d) None of the above

Ans:- c) x=y=z=8 

Q9. What will be the output?

#include <stdio.h>
int main() 
{
int a = 100, b = 200, c = 300;
  if(c > b > a)
printf("TRUE");
  else
printf("FALSE");
return 0;
}

 a) TRUE 

b) FALSE 

c) Syntax Error 

d) Compilation Error

Ans:- b) False

Q10. What is the output of the following C code?

#include <stdio.h>
int main() 
{
 int y = 10;
 int z = y +(y == 10);
 printf("%d\n", z);
 return 0;
}

a) 10 

b) 11 

c) 20 

d) Compiler error

Ans:- b) 11

NPTEL Problem solving through Programming In C Assignment 3 Answers:- We do not claim 100% surety of answers, these answers are based on our sole knowledge, and by posting these answers we are just trying to help students, so we urge do your assignment on your own.

JOIN US ON YOUTUBE

Also Read:-

Leave a Comment