NPTEL Soft Skills Week 3 Assignment Answers July 2022

SOFT SKILLS WEEK 3 ASSIGNMENT ANSWERS 2022:- In this post, We have provided answers of NPTEL Soft Skills Assignment 3. We provided answers here only for reference. Plz, do your assignment at your own knowledge.

NPTEL Soft Skills Week 3 Assignment Answers July 2022

1. The study of mental space during a communicative situation is called Proxemics. 

a. True
b. False

Answer:- b

2. In Thailand and Laos, it is rude for a stranger or acquaintance to touch a child on the top of the head.

a. True
b. False

Answer:- a

Answers will be Uploaded Shortly and it will be Notified on Telegram, So JOIN NOW

NPTEL Soft Skills Week 3 Assignment Answers July 2022

3. In meta-communication meaning is restricted only to words.   

a. True
b. False                                       

Answer:- b

4. Effective Listening is different from hearing and it requires adequate practice. 

a. True
b. False            

Answer:- a

5. A good conversation is only where both the speaker and the listener come into a sort of symphony.

a. True
b. False

Answer:- a

6. The study of time is called _____________. 

a. ergonomics
b. chronemics

Answer:- b

👇For Week 04 Assignment Answers👇

NPTEL Soft Skills Week 3 Assignment Answers July 2022

7. Meta-communication symbolizes _____________

A. partiality
b. neutrality

Answer:- b

8. Lying is done with words and also with __________________

a. lips
b. silence

Answer:- b

9. A successful communication is the result of shared assumptions and __________.

A. unspoken arguments
b. spoken words

Answer:- a

10. To which stage of Listening, does Interpreting belong?  

a. First
b. Third
c. Second
d. Fourth

Answer:- For Answer Click Here

11. Which one of the following statements is/are most suitable for Combative listening?

a. Listening simply to promote/strengthen our own views
b. Listening to each and every word of the speaker
c. Listening to words and analyzing them simultaneously.
d. None of the above.

Answer:- a

12. Pick out the odd one which does not fall into the external factors that affect listening:

a. culture
b. space
c. noise
d. time

Answer:- b

13. In the word Meta-Communication, what does “Meta” mean?

a. Nearby
b. Cease
c. Beyond
d. Imminent

Answer:- c

14. Which of the following does not fall under the High Context Culture?

a. France
b. China
c. Mexico
d. Greece

Answer:- For Answer Click Here

15. Which of the following is not symbolized by a handshake?

a. Animosity
b. Dominance
c. Submission
d. Equality

Answer:- a

For More NPTEL Answers:- CLICK HERE

Join Our Telegram:- CLICK HERE

About Soft Skills

Soft Skills, a buzz word today has attracted the attention of students, professionals and entrepreneurs all over the world.  Employability, being the major concern today, every individual aims at getting coveted jobs.  Employability today is commensurate with proving multiple skills in varied situations in a fast changing world.  Hence, everyone aspiring for jobs today has to prove one’s mettle in various situations where one requires to be armed with different skills, which, collectively come under Soft Skills.  One may be armed with good competence of one’s subject but one cannot compete with his peer groups unless one has the potential of performance. 

COURSE LAYOUT

  • Week 1: Introduction to Soft Skills, Aspects of Soft Skills, Effective Communication Skills, Classification of Communication, Personality Development 
  • Week 2: Positive Thinking, Telephonic Communication Skills, Communicating without Words, Paralanguage
  • Week 3: Proxemics,  Haptics: The Language of Touch, Meta-communication, Listening Skills, Types of Listening
  • Week 4: Negotiation Skills, Culture as Communication, Organizational Communication
  • Week 5: Communication Breakdown, Advanced Writing Skills, Principles of Business Writing
  • Week 6: Business Letters, Business Letters: Format and Style, Types of Business Letter
  • Week 7: Writing Reports, Types of Report, Strategies for Report Writing, Evaluation and Organization of Data
  • Week 8: Structure of Report, Report Style, Group Communication Skills
  • Week 9: Leadership Skills, Group Discussion, Meeting Management, Adaptability & Work Ethics
  • Week 10:Advanced Speaking Skills, Oral Presentation, Speeches & Debates, Combating Nervousness, Patterns & Methods of Presentation, Oral Presentation: Planning & Preparation
  • Week 11:Making Effective Presentations, Speeches for Various Occasions, Interviews, Planning & Preparing: Effective Résumé,
  • Week 12: Facing Job Interviews, Emotional Intelligence & Critical Thinking, Applied Grammar

CRITERIA TO GET A CERTIFICATE

Average assignment score = 25% of average of best 8 assignments out of the total 12 assignments given in the course.
Exam score = 75% of the proctored certification exam score out of 100

Final score = Average assignment score + Exam score

YOU WILL BE ELIGIBLE FOR A CERTIFICATE ONLY IF AVERAGE ASSIGNMENT SCORE >=10/25 AND EXAM SCORE >= 30/75. If one of the 2 criteria is not met, you will not get the certificate even if the Final score >= 40/100.

NPTEL Soft Skills Week 3 Assignment Answers 2021

1.Japan, China and Arabs belong to low cultural context.

  • True 
  • False

Ans – False

2. In a communication process, maintaining space may reflect some hierarchy in an organization. 

  • True 
  • False

Ans – True

3. Proxemics is the study of psychological space created in mind by the people involved in communication. 

  • True
  • False 

Ans – False

4.Under non-verbal communication, sensation of touch can be used for information gathering.

  • True 
  • False

Ans – True

5. In different settings, different haptic behaviours may create different meanings. 

  • True 
  • False

Ans – True

6. When a Japanese woman smiles, she puts her hands or palms on the mouth because it is considered inappropriate to smile in public.  

  • True 
  • False

Ans – True

7. “It is rude for a stranger or acquaintance to touch a child on the top of the head”. About which country has it been said? _____________ . 

  • Russia 
  • Thailand

Ans – Thailand

8. Meta-communication is an ______________ meaning by choice of words, tone of voice, fumbling, silence, or omission.  

  • implied 
  • explicit

Ans – implied

9. In written communication ‘silence’ may be shown through __________.  

  • Prosody 
  • Punctuation

Ans – Punctuation

10. “Lying is done with words and also with silence.” Whose statement is this? _______ . 

  • Hemingway 
  • Adrienne Rich

Ans –  Adrienne Rich

11. To listen properly the factor of __________ should be avoided. 

  • Cognitive dissonance  
  • Implicitness

Ans – Cognitive dissonance 

12. Non-verbal behaviour ___________ verbal behaviour in a communication process.

  • negates 
  • supplements

Ans – supplements

13. Under proxemics, space zones have been defined in terms of distance. What should be the distance in a social communication. 

  • 4 to 12 feet 
  • 9 to 18 feet 
  • 18 inch to 4 feet 
  • 15 to 30 feet

Ans –  4 to 12 feet

14. Haptics is a kind of non-verbal communication. What does it study? 

  • Smell 
  • Eye contact 
  • Touch 
  • Human behaviour

Ans – Touch

15. Which among the following is not an advantage of ‘silence’? 

  • It can give some relief to the audience 
  • It ignites thought. 
  • It helps in making speech complicated 
  • Both B & C

Ans – (C) For Answer Click Here

16. Which among the following is true? 

  • All hearing is listening. 
  • All listening is not hearing. 
  • All hearing is not listening. 
  • Listening does not need any extra effort.

Ans – (C) All hearing is not listening.

17. Listening is an art that needs to be learned through the process of learning. Which among the following is/are necessary to learn the art of listening?  

  • Filtering 
  • Interpreting 
  • Both A & B .
  • Only B

Ans – (C) Both A & B

18. Who said it about listening? “I like to listen. I have learnt a great deal from listening carefully. Most people never listen.” 

  • Sigmund Freud 
  • Adrienne Rich 
  • de Bano 
  • Hemingway

Ans –  Hemingway

19. Chronemics is the study of _________ . 

  • Space 
  • Intonation 
  • Both A & B 
  • Time

Ans – (D) Time

20. The difference between silence and pause is ___________. 

  • Pause is longer; silence is shorter. 
  • Pause is shorter; silence is longer.
  • Pause is verbal; silence is non-verbal. 
  • A pause allows the listener to give feedback while silence does not.

Ans – (D) (B) Pause is shorter; silence is longer.

JOIN US ON YOUTUBE

READ IT TOO

NPTEL SOFT SKILLS WEEK 2 ASSIGNMENT ANSWERS

NPTEL SOFT SKILLS WEEK 1 ASSIGNMENT ANSWERS

NPTEL Project Management For Managers Assignment 3 Answers

Follow us :-

FACEBOOKTWITTERINSTAGRAM

SOFT SKILLS WEEK 3, SOFT SKILLS WEEK 3 ANSWERS

Leave a Comment