NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers 2022

NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers 2022:- All the Answers provided below to help the students as a reference, You must submit your assignment at your own knowledge.

What is Soft Skill Development?

While hard skills teach us what to do, soft skills tell us how to apply our hard skills in a social environment. The focus of the course is to develop a wide variety of soft skills starting from communication, to working in different environments, developing emotional sensitivity, learning creative and critical decision making, developing awareness of how to work with and negotiate with people, and to resolve stress and conflict in ourselves and

others The uniqueness of the course lies in how a wide range of relevant issues are raised, relevant skills discussed, and tips for integration provided in order to make us effective in the workplace and social environments.

CRITERIA TO GET A CERTIFICATE

Average assignment score = 25% of the average of best 8 assignments out of the total 12 assignments given in the course.
Exam score = 75% of the proctored certification exam score out of 100

Final score = Average assignment score + Exam score

YOU WILL BE ELIGIBLE FOR A CERTIFICATE ONLY IF THE AVERAGE ASSIGNMENT SCORE >=10/25 AND EXAM SCORE >= 30/75. If one of the 2 criteria is not met, you will not get the certificate even if the Final score >= 40/100.

Course NameAnswers
NPTEL Soft Skill Development Assignment 1 Answers 2022Click Here
NPTEL Soft Skill Development Assignment 2 Answers 2022Click Here
NPTEL Soft Skill Development Assignment 3 Answers 2022Click Here
NPTEL Soft Skill Development Assignment 4 Answers 2022Click Here
NPTEL Soft Skill Development Assignment 5 Answers 2022Click Here
NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers 2022Click Here
NPTEL Soft Skill Development Assignment 7 Answers 2022Click Here
NPTEL Soft Skill Development Assignment 8 Answers 2022Click Here

NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers 2022:-

Q1. Illumination or insight regarding a problem comes gradually and it is different from trial and error. Is the statement true?

A. True
B. False

Answer:- B. False

๐Ÿ‘‡FOR NEXT WEEK ASSIGNMENT ANSWERS๐Ÿ‘‡

NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers 2022

Q2. Are divergent and convergent thinking similar types of thinking?

A. Yes
B. No

Answer: B. No

Q3. In the Indian tradition, the concept of creativity is known asโ€ฆ.

A. Pratihva
B. Sthitpragya
C. Buddhi

Answer: A. Pratihva

Q4. Which of the following components of creativity are correct?
A. Novelty
B. Originality
C. Usefulness
D. Negotiation

i. Only A is correct
ii. Only A, B are correct
iii. Only A, B and C are correct
iv. All are correct

Answer: iii. Only A, B and C are correct

Q5. Qualitative thoughts are generated by the ______ of the brain, and quantitative thoughts are generated by ______ of the brain.

A. Left hemisphere: Right hemisphere
B. Right hemisphere: Left hemisphere
C. Cerebrum: cerebellum

Answer: B. Right hemisphere: Left hemisphere

Q6. Which of the following is not a component of the creative thinking process?

A. Execution
B. Incubation
C. Illumination
D. Preparation

Answer:- A. Execution

๐Ÿ‘‡FOR NEXT WEEK ASSIGNMENT ANSWERS๐Ÿ‘‡

NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers 2022

Q7. Semantic intuition was developed by Schaude in the year ______.

A. 1979
B. 1978
C. 1987
D. 1897

Answer: B. 1978

Q8. Which of the following methods for generating creative ideas?           
A. Trial and error           
B. Means-end analysis           
C. Analogies           
D. Schema

i. Only A is correct
ii. Only A, B are correct
iii. Only A, B and C are correct
iv. All are correct

Answer: iv. All are correct

Q9. The six thinking hats approach was forwarded by ____________.

A. Schaude
B. Edward De Bono
C. Goleman
D. Freud

Answer: B. Edward De Bono

Q10. Is there a need of continuous innovations for sustainability and profitability of organizations?

A. Yes
B. No

Answer:- A. Yes

Q11. Below are some statements about creativity. Among these statements, which of the following are myths regarding creativity?
                    A. Some people are creative while others are not
                    B. Creativity is something people have or donโ€™t have
                    C. Creativity is disruptive and counter-productive
                    D. Creativity is only relevant in certain departments (e.g., design, publicity, marketing)

i. Only A and D are correct 
ii. Both A and B are correct 
iii. Both B and C are correct 
iv. All of the above are correct

Answer:- For Answer Click Here

Q12. In which of these idea generation techniques group members are not hastened and told to write as many alternatives as coming to their minds.
                   A. Slipcard writing
                   B. Brainstorming
                   C. GD Support System
                   D. Delphi Technique

i. Only A is correct 
ii. Both A and B are correct 
iii. Both B and C are correct 
iv. Only B, C and D are correct

Answer:- ii. Both A and B are correct 

Q13. Which of the following components are involved in the process of critical thinking?
                     A. Inform and describe
                     B. Discover and explore
                     C. Negotiate and cooperate
                     D. Test and revise
                     E. Integrate and apply 

i. Only A and B are correct 
ii. Only B, C and D are correct 
iii. Only C, D and E are correct 
iv. All of the above are correct

Answer:- For Answer Click Here

Q14. What are the dispositions according to Beyer (1995) are possessed by Critical thinkers?
                      A. Open-mindedness
                      B. Fair-mindedness
                      C. Reasoning
                      D. Internal locus of control

 i. Only A and B are correct 
ii. Only B, C and D are correct 
iii. Only A, B and C are correct 
iv. All of the above are correct

Answer:- iii. Only A, B and C are correct 

Q15. Does an increase in critical thinking enhance oneโ€™s ability to understand complex phenomena, make important decisions, solve complex problems and resolve difficult issues?

A. Yes
B. No

Answer:- A. Yes

๐Ÿ‘‡FOR NEXT WEEK ASSIGNMENT ANSWERS๐Ÿ‘‡

NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers 2022

Disclaimer:- We do not claim 100% surety of solutions, these solutions are based on our sole expertise, and by using posting these answers we are simply looking to help students as a reference, so we urge do your assignment on your own.

For More NPTEL Answers:- CLICK HERE

Join Our Telegram:- CLICK HERE

NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers 2022:- All the Answers provided below to help the students as a reference, You must submit your assignment at your own knowledge.

1 thought on “NPTEL Soft Skill Development Assignment 6 Answers 2022”

Leave a Comment