NPTEL Introduction To Internet Of Things Assignment 2 Answers

In this post, We have provided answers of Introduction To Internet Of Things Assignment 2. We provided answers here only for reference. Plz, do your assignment at your own knowledge.

ALSO READ :-
NPTEL Registration Steps [July – Dec 2022]
NPTEL Exam Pattern Tips & Top Tricks [2022]
NPTEL Exam Result 2022 | NPTEL Swayam Result Download

NPTEL Introduction To Internet Of Things Assignment 2 Answers [July 2022]

Q1. Which of the following protocol is used to implement device management for mobile devices?

a. OMA-DM
b. Websocket
c. Alljoym
d. DNS-SD

Answer:- a

2. In LOADng, can intemediate routers respond to Route Requests (RREQs)?

a. Yes, in any case
b. Yes, only when RREQ flooding occurs
c. Yes, only if they have active routes to the sought destination
d. No

Answer:- d

3. Which of the following functions as the network bridge in IEEE 802.15.4 network?

a. PAN Coordinator
b. Router
c. Device
d. None of these

Answer:- a

4. Which of the following allow communication between Zigbee and no-Zigbee devices?

a. layer-5 application-level bridge
b. layer-7 application-level gateway
c. layer-7 application-level bridge
d. layer-5 application-level gateway

Answer:- b

5. Statement I: RFIDs are radio-frequency-based.
Statement II: RFID devices can act as both readers as well as tags.

Which one of the following is correct?

a. Statement I is true but Statement II is false
b. Statement I is false but Statement II is true
c. Both the statements are true
d. Both the statements are false

Answer:- a

6. In AMQP, which of the following funetionality defines its component “exchange”?

a. linkage between various queues
b. receives messages from various queues
c. defines rules for message routing to various queues
d. routing the messages to various queues

Answer:- d

7. Which of the following is designed to have low overhead and better scalability in tems of dense networks?

a. LOADng
b. RPL
c. Both LOADng and RPL
d. AODV

Answer:- b

8. Which of the following AMQP frame type controls the message flow rate?

a. Transfer
b. Flow
c. Control
d. Disposition

Answer:- b

9. Does 6LoWPAN allow interoperability between IEEES02.15.4-based wireless devices and other IP-based devices?

a. Yes
b. No

Answer:- a

10. In the context of XMPP, which of the following correctly defines BOSH?

a. XML streaming
b. HTTP binding
c. Both XML streaming and HTTP binding
d. Binary encoding

Answer:- b

11. Does MQTT support event-driven architecture?

a. Yes
b. No

Answer:- a

12. Which of the following is the acronym for “Extensible Messaging and Presence Protocol”?

a. EMPP
b. XMLP
c. XMPP
d. XMP

Answer:- c

13. An loT network requires communication mechanism, which is capable of synchronous as well as asynchronous communication. The mechanism should support both request-response, as well as publish-subscribe models. Which of the following protocol would be best suited for such a mechanism?

a. AMQP
b. CoAP
c. MQTT
d. None of these

Answer:- b

14. Which of the following technique is used to transmit data frames in Beacon-enabled IEEE S02.15.4 networks?

a. unslotted CSMA/CA
b. slotted CSMA/CA
c. unslotted CSMA/CD
d. slotted cSMA/CD

Answer:- b

15. What is the maximum size of hop limit in 6LoWPAN packet format?

a. 8-bit unsigned integer
b. 16-bit unsigned integer
c. 8-bit signed integer
d. 16-bit signed integer

Answer:- a

For More NPTEL Answers:- CLICK HERE

Join Our Telegram:- CLICK HERE

NPTEL Introduction To Internet Of Things Assignment Answers
NPTEL 2022 (July – Dec)
Answer Link
Week 1Click Here
Week 2Click Here
Week 3Click Here
Week 4Click Here
Week 5Click Here
Week 6Click Here
Week 7Click Here
Week 8Click Here
Week 9Click Here
Week 10Click Here
Week 11Click Here
Week 12Click Here

NPTEL Introduction To Internet Of Things Assignment 2 Answers [Jan 2022]

Q1. Which of the following is NOT a data and communication protocol? 

a.MQTT 
b.AMQP 
c.Websocket 
d.Alljoyn

Answer:- d.Alljoyn

Q2. Which of the following AMQP frame type is used to inform the changes in state of transfer? 

a.Flow 
b.Disposition 
c.Transfer 
d.State

Answer:- b.Disposition 

Q3. Which of the following is NOT a messaging mode of CoAP? 

a.Separate 
b.Pager 
c.Piggyback 
d.Confirmable

Answer:- b.Pager 

Q4. The Zigbee Component “APS” stands for ____________. 

a.Application Support Sub-layer 
b.Application Protocol Support 
c.Application Policy Support 
d.Application Protocol Sub-layer

Answer:- a.Application Support Sub-layer 

Q5. Does IEEE 802.15.4 support IPv6 multicast? 

a.Yes 
b.No 
c.Not Applicable

Answer:- b.No 

Q6. In MQTT, a ___________ subscribes to a topic. 

a.client 
b.broker 
c.publisher 
d.All of the above

Answer:- a.client 

Q7. Which of the following is a characteristic of XMPP protocol? 

a.No interoperability 
b.Closed standards 
c.No central server 
d.All of the above

Answer:- c.No central server 

Q8. Which of the following protocol has a component named “bindings”? 

a.XMPP 
b.AMQP 
c.CoAP 
d.None of the above

Answer:- b.AMQP 

Q9. Is CoAP RESTful?

a.Yes 
b.No 
c.Not Applicable

Answer:- a.Yes 

Q10. RPL routing is based upon __________________ routing protocol. 

a.Enhanced Interior Gateway 
b.Interior Gateway 
c.Open Shortest Path First 
d.Distance vector IPv6

Answer:- d.Distance vector IPv6

Q11. In general, SMQTT algorithm includes which of the following stages? 

a.Publish, decryption & subscribe 
b.Encryption, publish, decryption & subscribe 
c.Setup, encryption, publish & decryption 
d.None of the above

Answer:- c.Setup, encryption, publish & decryption 

Q12. Which of the following modulation technique is used by high data rate versions of IEEE 802.15.4?

a.BPSK 
b.QPSK 
c.O-QPSK 
d.DQPSK

Answer:-c.O-QPSK 

Q13. The piggyback messaging mode in CoAP Request-Response Model has a “wait” period. Is the statement true? 

a.Yes 
b.No 
c.Not Applicable

Answer:- b.No 

Q14. Which of the following wildcard allows arbitrary values for one hierarchy in MQTT topics? 

a./ 
b.+ 
c.# 
d.None of the above

Answer:- b.+ 

Q15. IEEE 802.15.4 operates in _____________ band. 

a.LLC 
b.SSCS 
c.ISS 
d.ISM

Answer:- d.ISM

About Introduction To Internet Of Things?

Internet of Things (IoT) is presently a hot technology worldwide. Government, academia, and industry are involved in different aspects of research, implementation, and business with IoT. IoT cuts across different application domain verticals ranging from civilian to defence sectors. These domains include agriculture, space, healthcare, manufacturing, construction, water, and mining, which are presently transitioning their legacy infrastructure to support IoT. Today it is possible to envision pervasive connectivity, storage, and computation, which, in turn, gives rise to building different IoT solutions. IoT-based applications such as innovative shopping system, infrastructure management in both urban and rural areas, remote health monitoring and emergency notification systems, and transportation systems, are gradually relying on IoT based systems. Therefore, it is very important to learn the fundamentals of this emerging technology.

COURSE LAYOUT

Week 1: Introduction to IoT: Part I, Part II, Sensing, Actuation, Basics of Networking: Part-I

Week 2: Basics of Networking: Part-II, Part III, Part IV, Communication Protocols: Part I, Part II

Week 3: Communication Protocols: Part III, Part IV, Part V, Sensor Networks: Part I, Part II

Week 4: Sensor Networks: Part III, Part IV, Part V, Part VI, Machine-to-Machine Communications

Week 5: Interoperability in IoT, Introduction to Arduino Programming: Part I, Part II, Integration of Sensors and Actuators with Arduino: Part I, Part II

Week 6: Introduction to Python programming, Introduction to Raspberry Pi, Implementation of IoT with Raspberry Pi

Week 7: Implementation of IoT with Raspberry Pi (contd), Introduction to SDN, SDN for IoT

Week 8: SDN for IoT (contd), Data Handling and Analytics, Cloud Computing

Week 9: Cloud Computing(contd), Sensor-Cloud

Week 10: Fog Computing, Smart Cities and Smart Homes

Week 11: Connected Vehicles, Smart Grid, Industrial IoT

Week 12: Industrial IoT (contd), Case Study: Agriculture, Healthcare, Activity Monitoring

CRITERIA TO GET A CERTIFICATE

Average assignment score = 25% of average of best 8 assignments out of the total 12 assignments given in the course.
Exam score = 75% of the proctored certification exam score out of 100

Final score = Average assignment score + Exam score

YOU WILL BE ELIGIBLE FOR A CERTIFICATE ONLY IF AVERAGE ASSIGNMENT SCORE >=10/25 AND EXAM SCORE >= 30/75. If one of the 2 criteria is not met, you will not get the certificate even if the Final score >= 40/100.

NPTEL Introduction To Internet Of Things Assignment 2 Answers:- All the Answers provided below to help the students as a reference, You must submit your assignment at your own knowledge.

ALSO READ :-
NPTEL Registration Steps [July – Dec 2022]
NPTEL Exam Pattern Tips & Top Tricks [2022]
NPTEL Exam Result 2022 | NPTEL Swayam Result Download

6 thoughts on “NPTEL Introduction To Internet Of Things Assignment 2 Answers”

Leave a Comment